Heureka
+421 239 183 083 (pracovné dni, 7-15)

Módna Poradňa

Ako sa starať o látkové rúško?

  %26. %03. %2020      Ako sa obliecť

Dobrý deň,

dostala som od vás k nákupu krásne rúško zadarmo. Môžete mi dať tipy, ako sa o rúško starať? Na koľko ho prať, ako veľmi rúško žehliť a skladovať? Počula som, že je dôležité rúško aj správne dávať späť a odnímať. Aké sú pravidlá ohľadom nosenia?

Ďakujem
Dana S.

odpoveď

Milá Danka,
veľmi nás teší, že sa vám rúško z Differenta.sk tak páči. Rúško však nie je iba módny doplnok, ako dobre vieme, ale v aktuálnej situácii najmä ochranný prostriedok! Prikladáme teda pár základných rád, vďaka ktorým bude vás aj vaše okolie rúško chrániť a zároveň vám pristane!

1.Nasádzanie rúška
Ak potrebujete rúško nasadiť či zložiť, je dôležité mať dôkladne umyté ruky. Tým máme na mysli šúchanie rúk pod prúdom teplej vody s mydlom po dobu 20 sekúnd či využitie antibakteriálneho gélu alebo dezinfekcie. Nezabúdajte na časti za nechtami a pod nimi. A ešte jeden TIP! Ak vás nebaví odpočítavať 20 sekúnd, zaspievajte si pri umývaní pesničku "Prší prrší len sa leje", skvele to vychádza! ;)
Pri nasadzovaní rúška sa čo najmenej dotýkajte tváre a látky. Nedotýkajte sa prednej časti, iba rúško pretiahnite za dolnú časť cez bradu. Rúško by totiž malo zakrývať tvár pekne od od nosa až k brade.

2. Nosenie rúška
Rúško noste 2 - 4 hodiny, jednoducho kým nie je vlhké! Potom je nutná výmena, inak by rúško totiž nielen neplnilo svoj účel, ale navyše by sa pod ním množili patogény ako plesne a kvasinky, ktoré by nášmu zdraviu rozhodne neprospeli.

3. Dávanie rúška dole
Odstránenie vykonávame obdobne ako nasádzanie. Ruky máme znovu riadne umyté, prednej časti sa zas nedotýkame, a sťahujeme ho za pomocou gumičiek alebo šnúrok.
V tejto chvíli považujte rúško za kontaminované a pripravte ho na čistenie!
4. Pranie/čistenie rúšok
Rúško je nutné po nosení sterilizovať a to možno dosiahnuť jedným z nasledujúcich spôsobov:
Rúško vyperte na najvyššej teplote, teda aspoň na 60 °C, za použitia dezinfekčných gélov. Potom rúško riadne vyžehlíte ešte za vlhka.
Iná forma sterilizácie je vyvarenie rúška v hrnci s vodou a opäť dôkladné prežehlenie.

Čisté rúška skladujte v čistej uzavretej nádobe.
Takto ošetrené rúška vám nie len pristanú, ale aj skvele plnia svoj účel.

Krásny deň a # rúškavšetkým!
Markéta za tím Differenta.sk